Henning Larsen Architects bag Cockle Bay Park i Sydney.
Henning Larsen Architects bag Cockle Bay Park i Sydney.

Arkitektvirksomheden Henning Larsen, har, i samarbejde med landskabsarkitekter fra australske McGregor Coxall og konsulenthuset ”geoffreything”, vundet en international konkurrence om udviklingen af projektet Cockle Bay Park i det centrale Sydney. Konceptet består af et højhus oven på en offentligt tilgængelig base og dækker over et samlet areal på 73.000 kvadratmeter. Det oplyser den danske arkitektvirksomhed i en pressemeddelelse.

– Vi er enormt stolte over at have vundet denne vigtige designkonkurrence i hjertet af Sydney, siger Viggo Haremst, der er arkitekt og partner i Henning Larsen.

– Og vi er begejstrede over at få lov til at designe en destination, der tydeligt resonerer med den menneskelige skala og samtidig rummer indkøbsmuligheder, kontorer og offentlige rum i verdensklasse. Sydney integrerer lokal fællesskabsfølelse og imødekommenhed i storbyen på en ganske særlig måde. Det er oplagt at lade Cockle Bay Park afspejle dette og dermed fremhæve Sydneys bedste sider.

Cockle Bay Park har til formål at forbinde Sydneys finansdistrikt med havneområdet omkring Darling Harbour. En strækning af den motorvej, der i dag ligger som en barriere mellem havnen, bymidten og det blomstrende Pyrmont-distrikt, er derfor integreret i bygningsdesignet. ”Stueetagen” består derudover af flere niveauer, hvor et omfattende og ambitiøst program for detailhandel er flettet ind i en offentlig park, der bevæger sig fra basens øverste niveau og ned til havnefronten. Brede ”gågader” og et integreret stisystem i parken fungerer som bindeled mellem butikker, restauranter og barer.

Projektet opererer med to skalaer som en gestus til Sydneys urbane struktur og byens mangfoldige lokalsamfund. Cockle Bay Parks skarpe silhuet indpasser sig naturligt iblandt finansdistriktets øvrige højhuse og nedskaleres jo tættere man bevæger sig ned mod stueetagens offentlige rum. Uanset om man befinder sig i den bymæssige skala, hvor højhuset møder Sydneys skyline, eller i den landsbyinspirerede skala, hvor folk bevæger sig mellem bymidten og havnen, er fokus på at skabe oplevelser i øjenhøjde.

Henning Larsen Architects bag Cockle Bay Park i Sydney.
Henning Larsen Architects bag Cockle Bay Park i Sydney.

Viggo Haremst fra Henning Larsen ser projektet som en nytænkning af højhustypologien, fordi det kombinerer detailhandel, kontorer og offentlige programmer i et hidtil sjældent set harmonisk miljø, hvor mennesket er i centrum.

– Vi forsøger altid at skabe bygninger, der kan facilitere en uventet oplevelse, og som taler ind i vores forestilling om en urban destination, siger Viggo Haremst.

– Jeg tror på, at dette projekt kommer til at sætte en ny standard for højhuse, hvor samspillet mellem det offentlige og det kommercielle øges med en stærk fællesskabsfølelse til følge.

Det er de australske udviklingsselskaber GPT Group og AMP Capital, der står bag udviklingen af Cockle Bay Park. Henning Larsen vandt opgaven i konkurrence med fem andre teams: UNStudio + Cox Architecture, Woods Bagot, Grimshaw, FJMT og Wilkinson Eyre.