PLH Arkitekter designer stort kontorkompleks i Riga

Danske PLH Arkitekter står bag et stort og 10 etager højt kontorprojekt mellem floden Daugave og Zunda-kanalen i Riga i Letland.

Myndighederne i Riga har netop givet byggetilladelse til et 26.000 kvadratmeter stort kontorkompleks tegnet af PLH Arkitekter. Bygningen skal opføres ved byens gamle Preses Nams-kvarter mellem floden Daugave og Zunda-kanalen. Det er et område, der er udset til at blive et af Rigas mest attraktive businessdistrikter.

Ifølge en pressemeddelelse fra PLH Arkitekter vil kontorkompleksets indre, åbne atrium i hele bygningens højde binde to kontorfløje sammen i én transparent konstruktion. Atriummet skal samtidig fungere som en passage gennem bygningen.

– Sammen med vores lokale samarbejdspartnere har vi med innovative og grønne løsninger skabt en dynamisk, fremtidssikret arbejdsplads. Samtidig har det været vigtigt for os, at vi også bidrager positivt til lokalmiljøet. Derfor får området ikke blot en ny bygning, men også en ny, indendørs allé med cafe, restaurant og direkte adgang til det grønne område ved vandet, udtaler senior partner i PLH, Steen Enrico Andersen, i meddelelsen.

Preses Nams-kvarterets ligger 15 minutter fra Rigas internationale lufthavn og i gåafstand fra den gamle bydel.

– Vi er beærede over at udvikle dette projekt sammen med det erfarne team fra PLH Arkitekter. De danske arkitekters erfaring er uvurderlig, når det kommer til at indfri ambitionerne om, at Preses Nams-kvarteret ikke alene skal være et centralt forretningsdistrikt, men også et sted at nyde fritiden, udtaler Fund Manager, Giedrius Bernotas, Lords LB Asset Management.

Det forventes, at bygningen vil få den helt særlige udmærkelse ”BREEAM Outstanding”.

Det skal blandt andet opnås ved, at det store atrium med den indre allé ikke opvarmet. Som en del af bygningens grønne design er dobbeltfacaden i stedet med til at holde på varmen. Samtidig sørger et intelligent ventilationssystem for at åbne og lukke vinduerne, så der automatisk luftes ud.

Der er desuden planen, at bygningens materialer i høj grad skal være bæredygtige. For eksempel er det ambitionen, at den træbeklædning, som er med til at fremhæve de skandinaviske linjer, skal bestå af lokale materialer.

Efter planen begynder arbejdet med at opføre kontorkomplekset i slutningen af 2022 og forventes færdigt i begyndelsen af 2024.

Dansk design i de baltiske lande

PLH Arkitekter har efterhånden godt fat i markedet i de baltiske lande, hvor tegnestuen med base i København er yderst aktive.

Blandt andet har PLH Arkitekter tegnet en 16.000 kvadratmeter kontorbygning med 10.000 kvadratmeter parkeringskælder i Litauens hovedstad Vilnius, som det litauiske miljøministerium tildelte prisen for det mest bæredygtige byggeri i kategorien ”Innovativt byggeri”.

Aktuelt er flere projekter også i gang – herunder opførelsen af en ny stationsbygning, Riga Centralstation, og en ny bro over Daugave-floden som en del af Rail Baltica-projektet. Rail Baltica-projektet er et EU-støttet projekt, hvor hele Baltikum bliver tilkoblet det Europæiske jernbanenet med samme sporvidde. I dag har Baltikum kun russiske sporvidder.

Alene projektet i Riga har et budget på 4,35 milliarder kroner. Det PLH-designede trafikale knudepunkt forventes at stå færdigt i 2026.