Flere trætophytter ved Als Odde på vej

I skoven ved Als Odde kan man få en meget speciel hoteloplevelse. Efterspørgslen efter trætophytterne er så stor, at der nu skal bygges flere.

Det er en noget usædvanlig hoteloplevelse, man kan få i skoven ved Als Odde tæt på udmundingen af Mariager Fjord. Her ligger hotelværelserne ikke på 11. etage med udsigt over byens tage, spir og tårne.

Til gengæld er de arkitekttegnede hytter placeret otte meter oppe i træerne. De er indrettet med ét stort opholdsrum med både soveplads, stue og køkken, mens der er separat bad og toilet i hytterne.

Oven på er der en tagterrasse med bord og stole, hvor man kan nyde sin morgenkaffe og ostemadden, mens byens travle summen og brummen er skiftet ud med skovens mere fredsommelige fuglekvidder og muligheden for at få et glimt af et af skovens vilde dyr.

Bag trætophytterne står virksomheden Løvtag, der har specialiseret sig i etablering og udlejning af trætophuse. Byrådet i Mariagerfjord Kommune vedtog i 2018 lokalplanen, der banede vejen for de første tre hytter, som allerede er opført. Hytterne med navnene Et, Ro og Ly er tegnet af arkitekt Sigurd Larsen, der medejer af virksomheden bag hytterne.

Der meldes dog om stor efterspørgsel på overnatninger i hytterne, og den 25. januar sendte politikerne i byrådet så et lokalplanforslag, der skal give mulighed for yderligere seks hytter i træerne, i otte ugers offentlig høring. Faktisk lå der allerede en lokalplan, der gav mulighed for i alt ni trætophytter.

– Desværre har de ikke kunnet finde egnede træer og områder til at lave de sidste seks hytter, så nu ønsker de at udvide området, så de kan få seks hytter mere, sagde formand for Udvalget for Teknik og Miljø, Jørgen Hammer Sørensen (DF), på byrådsmødet.

Trætophytter i skoven ved Als Odde. Foto fra lokalplanen.
Trætophytter i skoven ved Als Odde. Foto fra lokalplanen.

Ifølge referatet fra byrådsmødet er trætophytterne “opført og udført med respekt for skovens karakter, så de, så meget som det er muligt, bliver en del af skoven”.

Lokalplanen fastslår da også, at det primære materiale på trætophytterne skal være træ, så hytterne bliver en integreret del af skoven og den træstamme den enkelte hytte bliver bygget op omkring. De bærende stolper kan udføres i stål, men stålet skal være mat/børstet stål, så reflektioner undgås.

Lokalplanen indeholder tre byggefelter til trætophytter, hvor der kan placeres tre hytter på hver især 50 kvadratmeter i hver. Der er også et byggefelt til et fælleshus med mulighed for spisning, en afskærmet bålplads, et legeområde og andre faciliteter, “der understøtter områdets anvendelse til hotel i form af trætophytter”, som det fremgår af referatet fra byrådsmødet.

Derudover er der etableret en parkeringsplads i tilknytning til det særegne skovhotel. Fra parkeringspladsen går der stier ud til hytterne og fællesområdet.

Lokalplanområdet omfatter et areal på 18 hektar i den sydvestlige del af Als Odde. Bortset fra de tre eksisterende trætophytter er området ubebygget, og en større del af lokalplanområdet er fredskov. Lokalplanområdet drives som skovareal og landbrugsareal.