Første etape af ny bydel i Vejle på vej i høring

Første etape af Ny Rosborg i Vejle udgøres af Nordholmen, hvor "Verdens Vidunderligste Daginstitution" skal bygges. Snart sendes lokalplanen i høring.

Vejle er blandt de byer i Danmark, der vokser mest, og kommunen var i 2022 også blandt landets hurtigstvoksende. Alene i første kvartal 2023 voksede kommunen med 430 indbyggere, så tendensen ser ud til at fortsætte.

Derfor er der behov for masser af nye boliger i Vejle. Og de er snart på vej. Kommunens største udviklingsprojekt er Ny Rosborg, der i henhold til udviklingsplanen skal etableres som seks holme på et 80 hektar stort areal i Vejle Ådal. I Ny Rosborg skal der bygges 2.500 boliger, så kommunen får plads til yderligere 4-5.000 indbyggere.

Første etape af den nye bydel er Nordholmen, som omfatter et areal på cirka 10 hektar, hvor der skal være plads til både forskellige slags boliger, fælleshuse en boldbane og en dagsinstitution med børnehave. Ifølge VAFO.dk er lokalplanen for Nordholmen snublende tæt på at blive sendt i offentlig høring.

– Det er stort, at vi nu er nået hertil, det er første skridt i et kæmpeprojekt, siger viceborgmester i Vejle Kommune, Dan Arnløv Jørgensen (K), til VAFO.dk.

Nordholmen består af fire delområder. På de tre af områderne har Almenr, Industriens Pension og AAB Vejle købte byggeretter til nye boliger, mens det sidste delområde er øremærket til bydelens kommende daginstitution, der går under arbejdstitlen “Verdens Vidunderligste Daginstitution”.

– Projektet har som så mange andre været forsinket af forhøjede priser på materialer. Daginstitutionen begynder vi at bygge lige efter sommerferien. De andre byggerier på Nordholmen kan ventes startet inden et år, siger borgmester i Vejle Kommune, Jens Ejner Christensen (V) til VAFO.dk.

Daginstitutionen er tegnet af Tegnestuen Vandkunsten. Den skal efter planen bygges som en 2.000 kvadratmeter stor, cirkelformet bygning i træ med en atriumgård i midten. Som en del af bygningen er der mulighed for at opføre et udsigtstårn.

Nye boliger på tegnebrættet

Daginstitutionen skal opføres i Delområde 1. I Delområde 2 skal der efter planen bygges 3.800 kvadratmeter boliger i op til fire etager, mens der i Delområde 3 bliver plads til 4.800 kvadratmeter almene boliger i op til fire etager. Endeligt skal der i Delområde 3 bygges 15.000 kvadratmeter boliger i op til fire etager. Læs mere om boligprojekterne i se visualiseringer her.

Udviklingen af af de seks holme i Ny Rosborg skal efter planen foregå over mange år og bliver delt ud i mindre etaper, så arbejdet med de enkelte holme bliver afsluttes, før næste etape skydes i gang.

Det ligger allerede fast, at den næste etape i udviklingen bliver Rosborg Ø, hvor visionen er at skabe mangfoldigt bykvarter med 600-650 boliger med plads til en bred beboergruppe, som trækker sig fra børnefamilier, studerende, ældre og erhverv. Her skal der bygges tre-seks etager.

Rosborg Ø, som senere suppleres med Trædballe Banke, vil være nabo til Rosborg Gymnasie og HF og får i øvrigt også plads til handel- og indkøbscentre.