Ureddplassen, Foto: Steinar Skaar, Statens Vegvesen.
Ureddplassen, Foto: Steinar Skaar, Statens Vegvesen.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Norge kan prale med mange ting: sneklædte fjelde, fjorde, gletsjere og nordlys – men toiletter? Visit Norway har udarbejdet en liste med ti arkitekttegnede toiletter, der ifølge turistorganisationen er et besøg værd.

1. Ureddplassen, Helgelandskysten
Størstedelen af de udenlandske aviser har kaldt det for verdens smukkeste toilet. Ureddplassen er også et mindesmærke for den norske ubåd Uredd som stødte på en tysk mine i Fugløyfjorden og sank på en mission ved den norske kyst i 1943. Arkitekterne Haugen/Zohar har bygget enkle, minimalistiske bænke ved siden af den ikoniske bygning, som vender mod fjeldene i Gildeskål kommune. Når vejret er godt kan du se helt til Lofoten.
Arkitekt: Haugen/Zohar arkitekter

2. Eggum, Lofoten
Bygningen, som mere ligner et amfiteater end et toilet, finder du i fiskerbyen Eggum i Lofoten. Der er intet tilfældigt ved toilettets usædvanlige form og udseende: bygningen er skabt af materialer fra et nedlagt stenbrud. Og det gode genbrug går igen i facaden på den ultramoderne toiletbygning, som er fremstillet af drivtømmer fundet langs kysten efter stormvejr.
Arkitekt: Snøhetta

3. Allmannajuvet, Ryfylke
Zinkminerne i Allmannajuvet var i brug fra 1881-1899 og er i vore dage museum. Den verdensberømte schweiziske arkitekt Peter Zumthor har givet mineanlægget nyt liv med toiletter, som minder om områdets historie. Bygningen har et korrugeret zinktag og fungerer som et mindesmærke for områdets fortid.
Arkitekt: Peter Zumthor

4. Bukkekjerka, Andøya
Fra nogle vinkler ville man faktisk slet ikke kunne se, at der ligger toiletter her, hvis det ikke var for skiltene. Det skyldes spejlvæggene, hvor de omkringliggende rå og stejle klipper reflekteres. De brede betonplader på forsiden af bygningen er inspireret af den barske natur. På ydersiden skjuler spejlene bygningen, mens de fra indersiden giver panoramaudsigt over kysten. Arkitekterne MORFEUS stod over for mange udfordringer, da de skabte projektet. De ofte stormomsuste omgivelser gjorde det sammen med stedets afsides beliggenhed ekstra svært.
Arkitekt: Morfeus arkitekter

5. Selvika, Havøysund
Reiulf Ramstad Arkitekter havde et meget klart mål i tankerne, da de udformede deres toilet-projekt nær Selvika-stranden i det naturskønne Havøysund. Stien, som fører ned til toiletterne, snor sig på en usædvanlig måde i flere bugtende hårnålesving. Tanken er, at den besøgende skal få mulighed for at se landskabet i alle retninger og nyde alt det, som findes rundt omkring stranden. Ideen er velbegrundet – det findes meget at se i området – fra neolitiske bosættelser til samisk kultur og lokal kulturarv.
Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter

6. Stegastein, Aurlandsfjeldet
Det er blevet kaldt for “verdens smukkeste toilet” med en uovertruffen udsigt. Fra selve toiletbygningen har man samme storslåede udsigt, for skaberen Todd Saunders har sørget for at give de tissetrængende en panoramaudsigt 650 meter ned over Aurlandsfjorden – uden at nogen kan se ind.
Arkitekt: Todd Saunders og Tommie Wilhelmsen

7. Gulddasset, Senja
De fleste kommer til Senja på grund af den dramatiske natur, men dette toilet er blevet et udflugtsmål i sig selv – eftersom det er lavet af guld. Prisen på bygningen var 3,75 millioner kroner, hvilket helt klart fik nogle til at hæve øjenbrynene.
Arkitekt: Tupelo Arkitekter

8. Skjervsfossen, Hardanger
Da man i 2011 havde bygget en ny tunnel for at lede den tunge trafik væk fra vandfaldet, ville man undersøge stedets potentiale som turistattraktion. Det krævede en toiletbygning, som kunne spille sammen med det smukke vandfald på 135 meter. Arkitekterne fra Fortunen designede en kantet, retlinjet bygning med et vindue fra gulv til loft. Bygningen er beklædt med sten som er fundet i området. Toilettet vandt senere en World Architecture News Small Spaces Award 2016.
Arkitekt: Fortunen – Nils Johan Mannsåker

9. Ostasteidn, Ryfylke
Denne usædvanlige bygning designet af KAP Arkitekter står ved Sandsfjorden i Ryfylke. Den virker måske nok nøgen lige nu, men bygningen er bemalet med en mosblanding, som vil få mosser til at vokse frem og dække de mange flader. Den levende grønne jakke vil få bygningen til efterhånden at smelte sammen med omgivelserne. Der er også taget skridt til at erstatte den nuværende bare jord med en lund af fyrretræer, så om blot få år vil området fremstå helt naturligt og uigenkendeligt.
Arkitekt: KAP arkitekter

10. Akkarvikodden, Lofoten
Dette toilet med de dramatiske vinkler ved Akkarvikodden i Lofoten er designet af Manthey Kula og er udformet med henblik på at efterligne de takkede fjelde i horisonten. Bygningen stod færdig i 2009. Den har ingen vinduer i væggene, men i stedet et stort glastag, som får lyset til at strømme ind oppefra.
Arkitekt: Manthey Kula

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling