Danske Effekt bag ny naturoplevelse i Norge

Forrige weekend blev en ny naturoplevelse indviet i Telemark-regionen i Norge. Danske Effekt har designet trætopvandringen i Hamaren Aktivitetspark.

En to meter bred fjeldsti strækker sig over en kilometer på søjler fra fjeldbunden, langs søen Fyresvatn, op mellem trætoppene, langs bjergryggen og op til toppen af ​​Klokkarhamaren i Hamaren Aktivitetspark i Telemark-regionen i Norge. Danske Effekt har designet trætopvandringen.

Stien ender i et stort cirkelslag med en diameter på 50 meter og en 360-graders udsigt over fyrreskov, søer og klippeformationer, lyder det i en pressemeddelelse fra det danske arkitektfirma.

– Vores kerneopgave var at genskabe forbindelsen mellem mennesker og naturen og skabe en æstetisk smuk konstruktion, der føjer sig nænsomt ind i landskabet og giver de besøgende en unik oplevelse. Fjeldstien tager dem med på en langsom og poetisk gåtur gennem trækronerne, der kulminerer i et sus i maven, når de når toppen og ser udsigten over Fyresvatn sø i 60 meters højde over søoverfladen, udtaler Tue Hesselberg Foged, én af ​​de to stiftere af Effekt.

Ifølge arkitektvirksomheden er Fjeldstiens struktur er omhyggeligt designet som en fortsættelse af naturen. Stien følger terrænets naturlige kurver og stigninger, og lejlighedsvis byder den på særlige udsigts- og opholdspunkter.

Vandrestien er designet med en let hældning og kan bruges af både fodgængere og cyklister samt folk med klapvogne og folk i kørestol. Både den bærende struktur, plankestien og rækværket er lavet af lokalt fyrretræ.

For at opfylde visionen om at skabe en oplevelse, der bidrager positivt til de allerede smukke naturomgivelser uden at ødelægge dem, mødtes arkitekterne fra Effekt med den lokale entreprenør Inge Aamlid.

Sammen udviklede de et simpelt byggesystem med små og lige præfabrikerede elementer, der nemt kan håndteres med små maskiner på stedet for at beskytte naturen under byggeprocessen. Når de er sammenføjet, danner segmenterne ifølge Effekt en organisk form, der bøjer sig rundt om træerne og langs bjerget. Byggesystemet gjorde det muligt for Aamlid at bygge den rekreative vandresti på stedet ved hjælp af lokale håndværksteknikker med rødder i Fyresdals tradition for tømmerarbejde, skriver den danske arkitektvirksomhed.

– Vi udviklede designet af trætopvandringen i lockdown-perioden under covid-19-pandemien, hvilket betød, at vi ikke kunne besøge området. I stedet blev vi nødt til at sende GPS-koordinater fra topografiske kort til Fyresdal Kommune, som vandrede ud i landskabet og tog billeder for os, så vi kunne tilpasse ruten. Processen resulterede i 3D-modeller, der gjorde det muligt for vores lokale entreprenør at bygge designet af fjeldstien meget præcist i det udfordrende terræn, udtaler Tue Hesselberg Foged.

Om trætopvandringen af Effekt

  • Bygherre: Fyresdal Kommune
  • Bygherrekonsulent (initiativtager og rådgiver om udvikling af Hamaren Aktivitetspark): Faun Naturforvaltning
  • Arkitekt: Effekt
  • Entreprenør: Inge Aamlid

Om Hamaren Aktivitetspark

Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal, Norge, åbnede i 2017 og er en offentlig destination for udendørsoplevelser i naturen med cykel- og naturstier, trampolin, klatring og meget mere.

Tilbygningen til parken er en én kilometer lang trætopvandring, der gør skoven tilgængelig for alle brugergrupper og fører dem hele vejen til toppen af ​​Klokkarhamaren.

Kilde: Effekt.