Ny håndværkerby med 500 boliger opnår lavenergicertificering

Ved hjælp af solpaneler og varmepumper opnår ny håndværkerby med 500 midlertidige boliger i Rødby lavenergicertificering.

Håndværkerbyen i Rødby består af 500 pavilloner og skal huse nogle af de mange nye medarbejdere, der er flyttet til Rødby for at arbejde i en periode i forbindelse med Femern Bælt-forbindelsen.

Den midlertidige energisparecamp har opnået lavenergicertificering som den største camp i Danmark for netop den type byggeri ved blandt andet at anvende solpaneler og varmepumper. Det skriver pavillonleverandøren Adapteo Danmark, der stå bag de midlertidige boliger, der er tilpasset, så de overholder energirammen for lavenergibyggeri i henhold til bygningsreglementet.

Pavillonerne bruger kun lige under 30 kilowatt per kvadratmeter per år. Det bliver overholdt ved at anvende varmepumper med høj SCOP-værdi og et solcelleanlæg, der placeres på taget af bygningerne. SCOP-værdien viser, hvor effektiv en varmepumpe er til at levere varme set over et helt år.

Fjerring Ingeniører har stået for beregningerne, og det har taget cirka seks uger, fra de begyndte at indsamle data, til de kunne sende beregningerne til godkendelse hos Lolland Kommune, fremgår det af pressemeddelelsen.

Ny håndværkerby med 500 boliger opnår lavenergicertificering. Foto: Adepteo Danmark.
Ny håndværkerby med 500 boliger opnår lavenergicertificering. Foto: Adepteo Danmark.

For helt at undgå indbygget fjernvarme har Adapteo Danmark i stedet anvendt 1.200 solpaneler.

– Politisk er det lokale fjernvarmeværk tvunget til at levere fjernvarme, hvis byggeriet kræver det – som det ofte gør. Men det har vi undgået ved at installere solceller og varmepumpe. I vores projekt betyder det, at det lokale fjernvarmeværk ikke skal grave halvdelen af byen op og udbygge fjernvarmeværket for et byggeri, der højst sandsynligt kun skal stå i 10 år, udtaler Jens Schmidt, der er senior projektleder på lavenergicampen hos Adapteo, i meddelelsen.

Mange virksomheder i lokallområdet har et behov for indkvartering af deres medarbejdere, og her slår eksisterende hoteller og lejeboliger ikke til. Adapteo Danmark har derfor lejet et stort areal af Lalandia, hvor der opføres de 500 fleksible og møblerede boliger til midlertidig indkvartering af de tilstrømmende medarbejdere.

Campen tæller 12.000 kvadratmeter boliger og fællesfaciliteter. Hvis alt går efter planen, står halvdelen af campen, svarende til 250 boliger, klar til drift allerede i april 2023.

– Den bæredygtige tankegang er allerede en stor del af Adapteos overordnede strategi. Det er både et udtryk for markedets og vores egne ønsker for fremtiden. Men det er også vigtigt for kunderne, fortæller Dovile Zanauskiene, Sustainability Project Manager hos Adapteo Danmark.