AAB står bag projektet Smedens Have i Hørning. Visualisering: Pax Architects.
AAB står bag projektet Smedens Have i Hørning. Visualisering: Pax Architects.

I 2022 blev Alboa, Skanderborg Andelsboligforening og AAB inviteret af Skanderborg Kommune til en konkurrence om at bygge en ny afdeling på en 11.000 kvadratmeter stor grund mellem Toftegårdsvej og Vestervej midt i Hørning.

AAB vandt i samarbejde med Pax Architects konkurrencen, og der er siden blevet udarbejdet en lokalplan for projektet.

– Nu skal det i høring, så vi kan komme videre med projektet, sagde formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget Claus Leick (SF), på et byrådsmøde den 28. februar, hvor politikerne besluttede at sende lokalplanforslaget i seks ugers offentlig høring.

Projektet består ifølge AAB af 37 seniorvenlige boliger og et fælleshus. Boligerne opføres i henholdsvis et og tre etager og varierer i størrelse fra 65 til 110 kvadratmeter.

Læs også: Typehusbygger bag knap 70 nye huse i Hørning

I området har der været drevet gartneri og sidenhen smedje, og projektet er derfor døbt Smedens Have.

Inden for lokalplanområdet ligger Det Gule Hus fra 1850. Huset har været benyttet til en lang række forskellige offentlige formål. Det har fungeret som kommunens kulturforvaltning, politistation, dagplejehus og samlingssted for mødregrupper.

Aktuelt bliver huset brugt som samlingshus for forskellige foreninger, herunder strikkecafé, lektiecafé og krolfspillere, men i fremtiden skal det fungere som fælleshus for de kommende beboere i området.

Den kommende boligbebyggelse opføres med træfacader og træisolering eller andet organisk materiale, og træet skal gerne være med bæredygtighedscertificering eller genbrugstræ. Det er desuden planen, at byggeriet skal certificeres til DGNB Guld.

Læs også: Skanderborg på vej med udbud af plejecentre for næsten en halv milliard

AAB etablerer et regnvandsbassin i området, og lokalplanen stiller krav om en række grønne friarealer, som bliver offentligt tilgængelige.

Prisen for det samlede byggeri anslås ifølge Skanderborg Kommune til knap 80 millioner kroner.

Første spadestik til Smedes Have sker efter planen i starten af 2025. AAB har i forvejen tre boligafdelinger i Hørning.