Gennem de seneste år er der blev bygget masser af boliger og erhverv på havnefronten i Vejle, og i de kommende år sættes der for alvor gang i udviklingen af Ny Rosborg, hvor der i alt skal bygges 2.500 boliger.

Grundlaget for de mange byggerier ser ud til at være på plads. Vejle Kommune er nemlig blandt Danmarks hurtigtsvoksende målt på indbyggertal. I 2022 voksede kommunen med over 2.000 indbyggere, og ifølge en pressemeddelelse fra kommunen er der ikke kun selve byen Vejle, der vokser.

Den lille by Skærup, der ligger tre kilometer vest for Børkop, var det lokalsamfund, der voksede suverænt mest i Vejle Kommune i 2022, skriver kommunen. Indbyggertallet i Skærup voksede nemlig med 25,1 procent.

Den høje befolkningstilvækst skyldes i høj grad, at den private udstykning Skærup Have er blevet færdiggjort, og beboerne i det nye boligkvarter på hjørnet af Fredericiavej og Søndermarksvej er flyttet ind i løbet af 2022.

Også i Grejs og Jerlev har der været tocifrede vækstrater i indbyggertallet, ligesom Give, Jelling, Bredsten og andre områder også har haft en markant tilflytning i 2022.

– Vi oplever, at flere og flere gerne vil bo i lokalområder uden for de store byer, hvor der er foreninger og gode fællesskaber, hvor naturen er lige uden for døren, fortæller besætningsguide i Vejle Kommune, Louise Nielsen, i meddelelsen.

Befolkningstilvækst i byerne i Vejle Kommune. Kilde: Vejle Kommune.
Befolkningstilvækst i byerne i Vejle Kommune. Kilde: Vejle Kommune.

Politikerne i Vejle vedtog i august 2021 en bosætningsstrategi, der sætter mål for, hvordan kommunen skal udvikle sig befolkningsmæssigt frem mod 2030. Det hidtidige mål om en tilvækst med 1.000 nye indbyggere årligt blevet hævet til en ambition om 1.500 nye indbyggere årligt. Desuden er et af målene for udviklingen frem mod 2030, at bosætningen skal foregå i hele kommunen. Både på landet, lokalområderne og i byerne.

– Samlet set vokser befolkningstallet i 22 ud af de 26 områder, vi måler på. Det viser ikke alene, at vi har en kommune som rigtig mange gerne vil bo og leve i. Det viser også, at uanset om det er i Gauerslund eller i Give eller Vejle eller i Vandel, så finder man levende bysamfund i udvikling, som både børn og voksne vil være en del af, udtaler Louise Nielsen.

Ukrainere fyldte i statistikken

Som tidligere år har Vejle Kommune en pæn tilflytning af udenlandske borgere. Dog var tilflytningen af borgere, der flyttede til kommunen fra udlandet ekstra stor i 2022.

Grunden til dette er ligetil: Vejle Kommune har ligesom resten af Danmark taget imod mange flygtninge fra Ukraine, skriver kommunen.

Med en nettotilflytning på 532 ukrainske statsborgere sætter det naturligvis sit tydelige præg på befolkningsstatistikken. Vejle Kommune påpeger i pressemeddelelsen, at befolkningstallet kan blive præget negativt næste år, hvis der i 2023 bliver fred i Ukraine.

Skulle næste års bosætningsstatistik vise en stor fraflytning af ukrainske statsborgere, så ville nedgangen i statistikken ske på en absolut positiv baggrund. Det ville nemlig betyde, at de ukrainske flygtninge igen kunne vende hjem til deres hjemland, lyder det fra kommunen.

Dansk Byudvikling lavede i maj 2022 en opgørelse over de danske byer med over 5.000 indbyggere, der var vokset mest i de foregående ti år. Det er måske ikke så overraskende, at netop en by i Vejle Kommune toppede listen.