A. Enggaard havde travlt i 2023, hvor man blandt andet kunne fejre rejsegilde på Filippa Tårnet, der er den højeste bygning i Odense. Foto: PR.
A. Enggaard havde travlt i 2023, hvor man blandt andet kunne fejre rejsegilde på Filippa Tårnet, der er den højeste bygning i Odense. Foto: PR.

A. Enggaard-koncernen havde i 2023 en omsætning på 2,6 milliarder kroner, hvilket var den næsthøjeste i entreprenørvirksomhedens 80-årige historie. Der er dog tale om et fald i forhold til den rekordhøje omsætning på 2,7 milliarder kroner i 2022.

Resultatet landede på 138,3 millioner kroner efter skat i 2023, hvilket er en væsentlig nedgang i forhold til resultatet på 359 millioner kroner i 2022.

– Det har været endnu et travlt år, hvor vores dygtige medarbejdere både har afleveret og opstartet en masse spændende projekter på tværs af landet. Som det generelt har været tilfældet i byggebranchen, har det også været et udfordrende år, udtaler entreprenør og indehaver af A. Enggaard, Asger Enggaard, i en pressemeddelelse.

– De høje priser kan mærkes, og det høje renteniveau har besværliggjort markedet for salg og ført til negative værdireguleringer på ejendomme, og det kan selvfølgelig ses på vores resultat, som ligger under det forventede, men dog på et tilfredsstillende niveau set i lyset af de svære markedsvilkår.

A. Enggaard er en familieejet virksomhed, og ifølge Asger Enggaard giver det entreprenørvirksomheden mulighed for arbejde langsigtet og i mindre grad bekymre sig om årlige udsving som følge af ændrede markedsvilkår.

– Dem er vi ikke herre over, men det er vi til gengæld over vores egen præstation, og her er jeg meget tilfreds med den indsats vores flere end 500 medarbejdere har leveret sammen med vores dygtige samarbejdspartnere. Vi formår at holde dampen oppe med nogle af landets største byudviklingsprojekter og mest spændende entrepriser, og det vidner om en stærk kultur.

A. Enggaard har base i Svenstrup i Aalborg samt afdelinger i Aarhus, Odense og København. Og virksomheden er aktive med store byudviklingsprojekter i hele landet.

– Jeg er meget stolt af, at vi lykkes med at fastholde den kultur, selvom vi bliver flere og mere spredt geografisk, og selvom vi i dag med vores stærke håndværksmæssige traditioner som fundament har udviklet os til en mere tværfaglig organisation med mange forskellige kompetencer og fagligheder, udtaler Asger Enggaard.

2023 var også året, hvor A. Enggaard kunne fejre 80-års jubilæum. Her var alle medarbejdere samt ægtefæller og partnere samlet til stor fest på det tidligere Vridsløselille Statsfængsels gamle fængselsgrund i Albertslund, der i øjeblikket er omdrejningspunktet for et af landet største byudviklingsprojekter.

Et projekt A. Enggaard står bag sammen med pensionskassen PKA, og som i år går ind i en ny fase med de første nye byggerier på grunden.

Voksende ejerskab og ansvar for udviklingen af landets største byer

Gennem 2023 har A. Enggaard videreudviklet sit strategiske partnerskab med pensionskassen PKA, så parterne i deres fællesejede selskab P/S PKAE Ejendom nu i fællesskab har ejendomme i drift for mere end fem milliarder kroner fordelt på over 2.000 lejemål.

– Vi har yderligere 4.000 boliger og flere end 100.000 kvadratmeter erhvervslejemål på vej i regi af vores samarbejde med PKA. Boligerne er typisk en del af større bydele, som vi udvikler, og hvor vi foruden boliger og erhvervslokaler arbejder dedikeret og målrettet med at skabe attraktive byrum og gode rammer for et godt byliv og fællesskab, siger Asger Enggaard.

Af større byudviklingsprojekter kan blandt andet nævnes Vridsløse i Albertslund, Gellerup og Sydhavnskvarteret i Aarhus, den indre havn og Banebyen i Odense, samt Spritten, Østre Havn og Stigsborg Brygge i Aalborg.

Udover det tætte samarbejde med PKA har virksomheden også samarbejder med pensionskasser som PFA, Lærernes Pension og Velliv.

Ordrebog tæller foruden større byudviklingsprojekter også tæller entrepriser på en ny skole på Stigsborg Brygge, Nyt Stadion i Aarhus og fortsat stor aktivitet inden for offentlig-private-partnerskaber (OPP) med opførelsen af nye psykiatrier i både Odense og Aalborg.

Testbyggerier skal fremme CO2-reducerede byggematerialer

Foruden de større byudviklingsprojekter igangsatte A. Enggaard og PKA i 2023 også et nyt initiativ, der via en række testbyggerier skal fremme den grønne omstilling i byggeriet.

De første tre huse er netop nu under opførelse i Tranders Høje-bydelen i det østlige Aalborg.

Planlægningen af de næste testbyggerier i Aarhus og København er også allerede i gang og forventes at blive færdigbygget i de kommende år.

Udpluk af projekter, som A. Enggaard har afleveret i 2023

  • 386 lejeboliger til Lærernes Pension og Erik Sørensen Byg på Stigsborg Brygge i Aalborg
  • Kontorhuset Kant på 6.500 kvadratmeter på Østre Havn i Aalborg
  • 5.500 kvadratmeter tilbygning til Novo Nordisk i Hjørring
  • 123 lejeboliger og nyt friplejehjem i Gellerup til P/S PKAE Ejendom
  • 50 lejeboliger i Slagteribyen i Odense til P/S PKAE Ejendom

Kilde: A. Enggaard.