BIG bag gigantisk udvidelse af Oslo Science City

Oslo Science City skal frem mod 2045 udvides med intet mindre end 1,4 millioner kvadratmeter. BIG-Bjarke Ingels Group står sammen med norske A-lab, Comte Bureau og Civitas bag mulighedsstudie og design.

I hjertet af den norske hovedstad ligger Oslo Science City med 300 nystartede virksomheder, 7.500 forskere, 10.000 hospitalsansatte og 30.000 studerende. Sammen med med de tre lokale norske aktører A-lab, Comte Bureau og Civitas står danske BIG-Bjarke Ingels Group bag et mulighedsstudie, der udgør første skridt mod at skabe forudsætningerne for et innovationsdistrikt. Det skriver den danske tegnestue i en pressemeddelelse.

– Oslo Science City skal være et stort sammenhængende område, der er udviklet med respekt for de eksisterende fællesskaber og nabolag samt med fokus på at styrke dem og deres identitet, men også til at udvide mangfoldigheden gennem nye rum til at bo, arbejde og vidensdele. For at manifestere Oslo Science City’s identitet tages elementerne i masterplanen og bindes sammen i et loop i det centrale område. Her skaber vi en divers by med kobling til multifunktionelle byg, hvor nye og eksisterende bygninger åbnes op til gaderne og giver mulighed for nye funktioner og skaber et engagerende byrum og miljø, siger Bjarke Ingels, grundlægger af og kreativ direktør i BIG, i meddelelsen.

Byplanen identificerer fire tematiske områder der positionerer Oslo Science City som et førende center for innovation, videnbaseret værdiskabelse og bæredygtige løsninger baseret på eksisterende og fremtidige aktiviteter: “Sundheds- og livsvidenskab”, “Klima, Energi og Miljø”, “Digitalisering og Beregningsvidenskab” samt “Demokrati og Inklusion”.

“Oslo Science City stræber efter at være et eksempel på en holistisk tilgang til planlægning, hvor effektiv arealanvendelse og fortætning går hånd i hånd med at øge mængden af ​​biomasse i området”, skriver BIG.

Udviklingen af området baseres blandt andet på bæredygtige bygninger og klimatilpasning ved hjælp af naturbaserede løsninger. Eksempelvis skal en tæt bevokset kile bevæge sig hele vejen ned gennem Oslo Science City, ligesom omfattende træplantning, emissionsfri mobilitet, energieffektivitet og cirkulære principper skal karakterisere udviklingen i Oslo Science City, fremgår det. Området skal være et være et nul-emissionsområde, der bygger på vedvarende energi, energieffektivitet, cirkulære økonomiske principper og nul-emissionsløsninger.

Innovationsdistriktet er udviklet af BIG, A-lab, designfællesskabet Comte Bureau, mobilitetseksperterne Civitas og rådgiverne Dr. Tim Moonen/The Business of Cities og Leo Grünfeld/Menon Economics.

Holdet bag Oslo Oslo Science City

Partner-in-Charge:  Bjarke Ingels, David Zahle

Projektleder:Kamilla  Heskje

Projektarkitekter:  Camille  Breuil og Laura  Wätte

Landskabsarkitekt: Camille  Breuil

Samarbejdspartnere: A-lab, Comte, Civitas & Menon

BIGs hold: Jenna Kaisa  Hukkinen, Eirini  Karamfyllidou, Vladislav  Saprunenko