Ole Bech (til venstre) og Lars Sandberg Paulsen fra Dormakaba Danmark. Foto: PR.
Ole Bech (til venstre) og Lars Sandberg Paulsen fra Dormakaba Danmark. Foto: PR.

I over 35 år har Dormakabas TS 93 mekaniske dørlukker hjulpet med at lukke flere døre end nogen anden i danske ejendomme. Der er blevet solgt omkring 60.000 af dørlukkeren om året i Danmark.

Selvom Dormakaba i mellemtiden har lanceret alternativer til TS 93, er der fortsat godt gang i salget og ingen planer om at udfase det ikoniske produkt.

Til gengæld er der udskiftning på personalesiden. Ole Bech, som har været hos Dormakaba Danmark i knap 30 år og er ansvarlig for TS 93, går nemlig snart på pension.

Hans afløser, Lars Sandberg Paulsen, står allerede klar i kulissen. Lars Sandberg Paulsen har tidligere arbejdet hos Assa Abloy, Stark og Davidsen, så han er godt bekendt med bygge- og sikkerhedsbranchen. Sammen med Ole Bech er han ved at tegne fremtiden for TS 93.

– Det er en stor opgave at skulle videreføre et så velkendt og vellidt produkt. Men Ole og jeg har lagt nogle gode planer, og produktet er jo af høj kvalitet, så der er al mulig grund til at tro, at dørlukkeren også fremover kommer til at have stor udbredelse i danske ejendomme, udtaler Lars Sandberg Paulsen fra Dormakaba Danmark i en pressemeddelelse.

Overalt i Danmark

TS 93 blev introduceret i slutningen af 1980’erne. Sælgerne og teknikerne fra datidens Dorma, som i dag hedder Dormakaba, var meget ihærdige med at introducere produktet på det danske marked. De tog gerne ud på byggepladser og prøvemonterede den nye dørlukker og hjalp håndværkerne til at forstå, hvordan dørlukkeren skulle monteres og indstilles.

Læs også: Nu lanceres DGNB Rum for mindre renoveringer og nyindretning

Dorma havde samtidigt et meget tæt samarbejde med Carl F, som også medvirkede til, at TS 93 opnåede en position som danskernes foretrukne dørlukker.

Ved introduktionen i slutfirserne blev TS 93 betragtet som et dyrt produkt, der blev solgt på sit nye, smarte design. I stedet for en knækarm havde TS 93 en glideskinne. Det gav både et glat, elegant udseende og for brugerne en komfortabel åbning og lukning af døre.

Mekanikken sørger for, at, at en dør både er nem at åbne, og at den lukker med en vis forsinkelse. Dørlukkerens lukkekraft og hastighed kan justeres til brugerne, funktionskrav og myndighedskrav.

Derfor kan man nemt gå ind ad en dør uden at den er tung at åbne eller lukker for tidligt.

TS 93 er installeret over hele landet i beboelsesejendomme, skoler, institutioner, plejehjem, hospitaler, rådhuse og en masse prominente byggerier såsom Folketinget, Nationalbanken, Lufthavnen, FN-bygningen i København og Mæersk hovedkontor.

– Næst efter Tyskland er Danmark det land i verden, hvor der er solgt flest TS 93 dørlukkere, så det er klart, at den sidder på rigtig, rigtig mange døre rundt om i Danmark. Danske bygherrer og arkitekter sætter pris på dørlukkerens store anvendelighed og enkle design. Det er kvaliteter, som nok ikke går af mode lige foreløbigt, siger Ole Bech.

Fakta

  • Dørlukkere anvendes især for at mindske risikoen for tyveri og brand og for at forhindre kold luft i at blæse ind i en bygning.
  • Ved introduktion i 1980’erne kunne TS 93 fås i farverne sølv og messing. I dag fås dørlukkeren fortsat i sølv, samt i to forskellige slags hvid, sort, brun og i rustfrit stål.
  • TS 93 består af et modulsystem, der gør det muligt at udstyre dørlukkeren med forskellige typer glideskinner, så den kan opfylde stort set ethvert tænkeligt funktionskrav og anvendelsesområde.
  • Den gennemtestede Easy Open-teknologi sikrer maksimal brugervenlighed.
  • I 2015 fusionerede virksomhederne Dorma og Kaba og fortsatte under navnet Dormakaba.
  • Virksomheden er repræsenteret i 130 lande og tilbyder blandt andet dørbeslag, dørautomatikker, låsesystemer, elektronisk adgang og hotelsystemer.
  • Dormakaba Danmark har kontor og showroom på Roholmsvej i Albertslund.

Kilde: Dormakaba.